Bostadsrättsförening

Har ni rätt förutsättningar är det ett klokt val att låta er bostadsrättsförening investera i solenergi. Det är ett bra sätt att investera i fastigheten, minska elkostnaderna och dessutom ge föreningen en god magkänsla. Vi rekommenderar att starta med en visningskväll här hos oss på Gothia där vi tillsammans ser på vilka möjligheter en solinvestering innebär för er förening. Det är många viljor som ska komma överens, beslut ska fattas enligt stadgarna och tekniska, ekonomiska och estetiska bedömningar ska göras. Vi vet att det lätt kan bli rörigt, så låt oss hjälpa till redan från början.  

Två sätt att distribuera föreningens solel

I en bostadsrättsförening kan du välja mellan två olika sätt att distribuera solel. Båda kan vara fördelaktiga men ger olika resultat.

El till föreningen
De flesta föreningar har ett särskilt elabonnemang som går till allmänna utrymmen så som fläktar, pumpar, tvättstugor, hissar, trappbelysning och ventilation. Totalt är det inte så mycket energi som går åt här, så det mesta av det som produceras från en solanläggning kommer troligtvis att säljas som överskottsel. Om det är en god affär eller inte hjälper vi på Gothia Solenergi er med att utvärdera.

El till hushållen
Att som bostadsrättsägare installera solel på fastighetens tak kan vara svårt då det är bostadsrättsföreningen som juridiskt äger taket på fastigheterna. Sätter föreningen däremot upp en solanläggning gemensamt försvåras fördelningen av den producerade solenergin av att det oftast är ett elabonnemang per bostadsrättsinnehavare. Ett av sätten att lösa detta på är att i samarbete med nätägaren och solelsinstallatören ta fram ett gemensamt elabonnemang som går via föreningen. Då delar alla bostadsrättsinnehavare även på den solel som genereras. Därefter fördelar föreningen själva elkostnaderna som återstår till alla bostadsrättsinnehavare. Detta sättet kallas för kollektivmätning.

 

Lönsamhet känns bra

Så fort en solcellsanläggning är installerad så producerar den 100% miljövänlig el. Miljön är alltså vinnare direkt – men när blir föreningen det? Vanligtvis tar det mellan åtta och tolv år för solpanelerna att betala sig själva. Under tiden får föreningen varje år 5-8% ränta på investeringen genom de insparade elräkningarna. Det är en ränta som är betydligt bättre än bankens. Utöver att investeringen i solkraftverk är lönt i sig minskar driftskostnaderna vilket innebär att fastighetens värde bli högre. Med andra ord har investeringen betalt sig själv så fort den börjar producera. Ni är dessutom säkrade ifall Sveriges elpriser skulle stiga – då växer er ränta i takt med de ökande priserna. 

Allt är inte guld som glimmar

Innan du väljer installatör behöver du se till att de följer alla konstens regler. Solenergi är fortfarande en ny bransch i Sverige och det finns fortfarande risk för att anlita installatörer som inte uppmärksammat alla lagkrav och förordningar. Gör dig själv och din anläggning en tjänst – be dem fylla i checklistan!

Kontakt

Fyll i dina uppgifter. Vi återkopplar vi till dig så snart vi kan!

är du redo att

göra skillnad

Fyll i

Offerten är kostnadsfri och ej bindande

För en grönare framtid