"Men vi har ju knappt något sommarväder!"

Ja visst kan det svenska vädret vara tungt ibland, men solpanelerna klarar sig utmärkt utan sommarväder. Temperaturen har om något en negativ inverkan på energiproduktionen eftersom höga temperaturer kan minska panelernas produktionsförmåga. Allt som spelar roll är solljuset som når solcellerna. En vanlig missuppfattning är att det krävs direkt solljus för att panelerna ska producera energi, men det diffusa solljus som når jorden genom dis eller moln ger betydligt mer energi än du kan tro. Även en molnig dag är det betydligt ljusare än mitt i natten, och allt ljus gynnar ett solkraftverk.

Sverige + solenergi = sant

Visste du att vi hade kunnat försörja hela Sveriges elkonsumtion om vi satte solpaneler på halva Gotland? Eller att vi har samma solinstrålning här som i norra Spanien? Att solenergi inte skulle gynna oss i Sverige är en av de mest seglivade myterna vi har. 

"Vi har väldigt mycket mer solenergi i Sverige än vad folk tror. Jag upplever att många kunder blir positivt överraskade över mängden solenergi som en solkraftsanläggning kan producera."
PO Bäcklund
Projektör, Gothia Solenergi

Solens potential

Varje sekund strömmar 120 TW mot jorden – tänk om vi hade kunnat utnyttja den? Strax över 1 sekunds energi som kommer från solen hade räckt för att täcka Sveriges årliga konsumtion av el på 140 TWh. Solenergi är en oändlig resurs och den mest jämnfördelade energikällan över världen. Genom att lära oss ta vara på den kan vi bättre ta vara på jorden. Om vi skulle låta bygga en solcellspark som täcker några få procent av Saharaöknens yta skulle den kunna producera så mycket el som krävs för att jordens totala energikonsumtion täcks av solel.Vädrets påverkan på en solanläggning

Vanligtvis är snölaster på en solanläggning inga problem. En panel ska klara en snöbelastning motsvarande ca 500kg/m2. Beroende på var du bor i landet kan det ibland vara värt att vinkla panelerna lite extra för att minska snötäckningstiden. Då glider snön enklare av. Den metallram som finns runt kanten på många moduler kan göra det svårt för snön att glida av. I det läget har de ramlösa tunnfilmspanelerna en viss fördel.

Under vintermånaderna genererar solen så pass lite energi att det generellt sett inte är värt jobbet att skotta rent dem. Vill du ändå göra det så kom ihåg att tänka på säkerheten om din anläggning sitter på taket. Använd då en sopkvast och inte en snöskyffel så detta kan skada panelerna.

 

 

 

Nedsmutsning av panelerna på grund av pollen, luftföroreningar, löv, algbildning, fågelspillning kommer alltid att vara en faktor för dina solpaneler. Däremot har det ingen avgörande effekt för din solanläggnings produktion. I praktiken räcker regn och snösmältning gott och väl för att rengöra dina paneler.

Myten om att solanläggningar bara producerar energi när det direkta solljuset träffar dem stämmer inte alls. Även molniga dagar kan du få en del energi tack vare det diffusa solljuset. Solpaneler är tillräckligt känsliga för att känna skillnad på molnighet och kolsvart natt. Faktum är att den bästa produktionen brukar uppnås om det finns lite ”vackert väder-moln” på himlen. Då studsar solens strålar mot molnen och ökar på så sätt instrålningen.

De fästen som används vid montering av solanläggningar har höga krav på att hålla även under en orkan 20 år efter att de monterades. Dock är det viktigt att ha i åtanke att de säkerhetsregler och lagar som finns för solenergi i Sverige idag fortfarande inte är fullt inplementerade i hela branschen. Det är därför mycket viktigt att du som beställare ser till att din installatör kan uppvisa att den följer alla konstens regler för att säkerställa att inga olyckor sker varken imorgon eller om 30 år.

 

 

Alla solpanelers verkningsgrad minskar ju mer temperaturen ökar. Det beror på att panelerna blir överhettade och inte klarar av att transportera energin lika snabbt då. Här har vi i norden en klar fördel eftersom antalet riktigt heta sommardagar oftast inte är särskilt många. Det leder i det långa loppet till att våra paneler förmodligen kommer att ha längre livslängd eftersom klimatet inte går lika hårt åt dem. Vid installation av solanläggningar är det en fördel att ha en luftspalt under alla panelerna för att förbättra ventilationen och därmed produktionen. Med bättre ventilation leds en större mängd av värmen bort. Solanläggningar som är monterade direkt mot tak, så kallade integrerade installationer, uppnår högre temperaturer än de som är monterade på ställningar med en luftspalt av den enkla anledningen att vinden inte leder bort värmen. 

 

Regnet är varje solproducents nödvändiga vän. Trots att du självklart hellre skulle velat ha en solig dag så är det viktigt att komma ihåg att regnet rengör dina paneler från damm och smuts.

Det är väldigt ovanligt att solpaneler skadas av åska och blixtar. Vi rekommenderar trots det att du installerar åskskydd/överspänningsskydd på DC-sidan före växelriktaren för att skydda anläggningen. I vissa utsatta områden kan det dessutom vara bra att installera en åskskyddsanläggning på taket för att skydda byggnaden och solkraftverket.

Kontakt

Fyll i dina uppgifter. Vi återkopplar vi till dig så snart vi kan!

är du redo att

göra skillnad

Fyll i

Offerten är kostnadsfri och ej bindande

För en grönare framtid