Gothia Testanläggning

Vi driver Sveriges mest avancerade testanläggning inom solenergi

thumbnail__K7A5872
DSC_0420
thumbnail__K7A6281

Vi strävar mot en svensk solbranch som bygger på kunskap och kvalité

Därför valde vi när vi startade Gothia Solenergi att själva montera olika typer av solpaneler, fästen och växelriktare för att förstå hur de fungerar i praktiken. Idag är testanläggningen en självklar del av vår verksamhet och en stor hjälp för att få våra kunder och samarbetspartners att bättre förstå solkraftverk och hur de fungerar i praktiken. 

Vår testanläggning är inte byggd för att ge maximalt med energi - den är byggd för att ge maximalt med kunskap.

Redan under 80-talet byggde Seths sin första testanläggning, då inom parabol och kabel-TV, för att klargöra vad som i praktiken faktiskt fungerade. Det gav oss stora lärdomar som vi snabbt förstod att ta med oss när vi tog steget in i solbranschen. Det räcker nämligen inte med att de enskilda tillverkarna testar sina produkter eller att dess maxeffekt jämförs opartiskt i laboratoriemiljö under givna förhållanden. De måste testas i verkligheten också. I vår unika testanläggning får testpanelerna stå året runt i olika temperaturer, vinklar, luftfuktigheter, väderlekar och vindstyrkor. Vi städar och tvättar dem inte. Detta är den miljön som de kommer att verka i under hela sina livstider.

På Gothias tak ställer vi tunnfilms teknologin mot de kristallina. De har alla samma förutsättningar under vädrets krafter. Vi mäter lutning och väderstrecks effekt på produktionen, montagetekniker, växelriktare och skuggors påverkan såväl som i vilken utsträckning temperaturer inverkar på panelernas kapacitet.  De resultaten vi fått fram är oerhört intressanta. Vi kan se att de som var bäst i test i laboratorierna inte alls är det i praktiken – vi har upptäckt paneler som ger 12% mer kWh per år än vinnarna, och som dessutom är betydligt miljövänligare. Vad vi kan konstatera här är alltså att förhållandena är annorlunda när paneler testas i praktiken.

Testanläggningen ger oss ny information varje timma, varje dag, varje år. Det betyder att vi vet om slutresultatet för de produkter vi säljer innan de ens installerats på ditt tak.

Testanläggning_sommar